Lämpimät onnittelut Kuopioon: keskiviikkona Minna Canth -seminaarissa julkistettiin kirjailija Sirpa Kähkösen suulla uusi Minna Canth -palkinto.
Palkinnon perusteena on toimijan työ sananvapauden, tasa-arvon ja demokratian puolesta. Palkinto on 35 000 euroa ja se jaetaan ensimmäisen kerran vuoden päästä Minna Canthin päivänä.
Olin puhumassa nyt pidetyssä seminaarissa aiheena taide ja kulttuuri henkisen kotivaran vahvistajana. Minulle henkinen kotivara tarkoittaa ihmisläheisempää ilmausta henkisestä kriisinkestävyydestä tai henkisestä resilienssistä.
Taide ja kulttuuri auttavat purkamaan tunteita ja helpottavat omien pelkojen käsittelyä. Yhteiset tarinat, laulut, tanssi ja perinteet yhdistävät ihmisiä ja lisäävät yhteenkuuluvuutta.
Henkistä kotivaraa on, että kotoa löytyy esimerkiksi kirjoja, elokuvia, musiikkia ja muita mieltä inspiroivia harrasteita. Kirjastot ja kansalaisopistot ovat kotivaran jokaisenoikeuksia. Yhteinen harrastaminen ja taiteesta osalliseksi pääseminen ovat yhteisöllistä kotivaraa.
Kotivaraan kuuluvat ammattilaisten tekemä taide, vapaat ryhmät, yksittäiset puurtajat ja taiteen ja kulttuurin harrastajat kesäteattereista karaoke- ja stand up -esityksiin. Henkisen kotivaran katto olkoon korkealla ja seinät leveällä.
Henkinen kotivara voi rikastua yllättäen.Tuorein on Kaj:n ”Bara bada bastun” menestys Ruotsin Euroviisuissa. Rouva tv-uutisissa tiivisti esityksen osuvasti: ”Se oli sellainen paussi maailman pahuudesta”.
Millaisesta taiteesta sinä pidät? Minua hermostuttaa kädenlämpöisyys: se ettei koettu, nähty, kuultu tai luettu herätä mitään värähdyksiä. Vaikuttava taide liikuttaa, itkettää, naurattaa, lisää ymmärrystä, haltioittaa, vihastuttaa tai innostaa.
Taide on myös tapa käsitellä vaikeita asioita. Kaksi esimerkkiä elokuvan puolelta: Klaus Härön ”Ei koskaan yksin” ja Elina Hyvärisen ”Rajalla”. Härön elokuva kertoo, miten Suomi luovuttu kahdeksan juutalaispakolaista jatkosodan aikana Saksaan. Hyvärisen dokumentti Parikkalasta kuvaa, miten odotus kansainvälisen rajanylityspaikan aukeamisesta vaihtuu epäuskoon rajan sulkeutumisesta.
Älä aina usko kriitikkoa tai ystävääsi. Avarakatseisuus ja uteliaisuus ovat yleensä hyväksi. Anna itsellesi mahdollisuus vaikuttua sellaisestakin esityksestä tai tekemisestä, jota ei ole sinulle suositettu tai jota olet aiemmin vieroksunut.