Sotea ja Sotkamoa

Share |
06.06.2018

Kolumni 6.6.2018 Savon Sanomat

  

Huomio politiikassa kohdistuu nyt kahteen asiaan. Ensinnäkin, että miten sote- ja maakuntauudistus etenee eduskunnassa perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen. Toiseksi huomio kiinnittyy Keskustan ja Kokoomuksen tulevan viIkonlopun puoluekokouksiin. 

Sipilän hallitus on kuudes hallitus ja nyt eduskunnassa oleva malli viides malli, jolla yritetään toteuttaa sote-uudistus. Uudistus tehdään siksi, että ihmisillä olisi joka puolella Suomea riittävät ja laadukkaat sote-palvelut. 

Uudistus ei tähtää rahoituksen leikkaamiseen, vaan kustannusten kasvun hillitsemiseen 2020-luvulla. On huomattava, että soteen käytettävä rahoitus kasvaa useilla miljardeilla euroilla lähivuosina. 

Suomen kunnat ovat hyvin erilaisia väestön, ikärakenteen ja työllisyyden suhteen. Näistä seikoista seuraa, että kuntien kantokyky huolehtia palveluiden järjestämisestä ja rahoittamisesta on suuressa osassa kuntia heikko. Juuri tästä syystä hallitus esittää soten järjestämistä vahvemmilla hartioilla. 

Todettakoon, että muissa OECD-maassa terveyspalvelut eivät ole samalla tavalla kuntien vastuulla kuin Suomessa. Meillä jopa sairaalainvestointeja rahoittavat kunnat, muualla valtio tai aluehallinto. 

Sote-palveluita järjestää nyt 190 eri toimijaa. Järjestelmä on sirpaleinen. Uudistuksen myötä soten järjestäjinä toimivat 18 maakuntaa. Asukkaiden kannalta olennaista on, että sote-palveluverkko on kattava ja lääkäriin ja hoitoon pääsee ripeästi. Erityisesti tulee panostaa monipuolisiin ja hyviin vanhuspalveluihin. 

Keskusta piti edellisen kerran puoluekokoustaan Kainuussa 1988. Tuolloisessa Kajaanin kokouksessa Keskustapuolue muutti nimensä Suomen Keskustaksi. Itäsuomalaisittain voi myös muistaa, että Kajaanin kokouksessa valittiin varapuheenjohtajaksi Mikkelin poika Olli Rehn. 

Myös nyt Itä-Suomesta on tarjolla puoluejohtoon kaksi huipputyyppiä: puoluesihteeriksi erityisavustaja Riikka Pirkkalainen Iisalmesta ja varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen Kiuruvedeltä. Kannatan ja suositan heidän valitsemistaan puoluejohtoon. 

Sotkamon kokous on minulle merkittävä myös henkilökohtaisesti: sekä äitini, poikani ja minä olemme kaikki kokousedustajia. Kolmen sukupolven voimin mennään. 

 

08.12.2018Annoin tämän kauden viimeiset esitykseni eduskunnalle
21.11.2018Liian pitkään kotona?
16.11.2018Näkökulmia kuntien kiinteistöihin: Omistaa vai vuokrata? Yhdessä vai erikseen?
08.11.2018Esiselvitys kuntien valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta käynnistyy
25.10.2018Avoimuusrekisterin valmisteluun parlamentaarinen työryhmä
24.10.2018Vauhtia kaupunkien juna-asemien kehittämiseen
09.10.2018Ministeri Anu Vehviläinen tapasi Viron julkishallintoministeri Janek Mäggin
27.09.2018Tiedolla johtaja on tulevaisuuden johtaja
18.09.2018Senaattia kehitettävä tiiviissä kumppanuudessa asiakkaiden kanssa
12.09.2018Kunnille ja alueille jatkossa vapaammat kädet ja enemmän päätösvaltaa omaan työnjakoonsa

Siirry arkistoon »