Sotea ja Sotkamoa

Share |
06.06.2018

Kolumni 6.6.2018 Savon Sanomat

  

Huomio politiikassa kohdistuu nyt kahteen asiaan. Ensinnäkin, että miten sote- ja maakuntauudistus etenee eduskunnassa perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen. Toiseksi huomio kiinnittyy Keskustan ja Kokoomuksen tulevan viIkonlopun puoluekokouksiin. 

Sipilän hallitus on kuudes hallitus ja nyt eduskunnassa oleva malli viides malli, jolla yritetään toteuttaa sote-uudistus. Uudistus tehdään siksi, että ihmisillä olisi joka puolella Suomea riittävät ja laadukkaat sote-palvelut. 

Uudistus ei tähtää rahoituksen leikkaamiseen, vaan kustannusten kasvun hillitsemiseen 2020-luvulla. On huomattava, että soteen käytettävä rahoitus kasvaa useilla miljardeilla euroilla lähivuosina. 

Suomen kunnat ovat hyvin erilaisia väestön, ikärakenteen ja työllisyyden suhteen. Näistä seikoista seuraa, että kuntien kantokyky huolehtia palveluiden järjestämisestä ja rahoittamisesta on suuressa osassa kuntia heikko. Juuri tästä syystä hallitus esittää soten järjestämistä vahvemmilla hartioilla. 

Todettakoon, että muissa OECD-maassa terveyspalvelut eivät ole samalla tavalla kuntien vastuulla kuin Suomessa. Meillä jopa sairaalainvestointeja rahoittavat kunnat, muualla valtio tai aluehallinto. 

Sote-palveluita järjestää nyt 190 eri toimijaa. Järjestelmä on sirpaleinen. Uudistuksen myötä soten järjestäjinä toimivat 18 maakuntaa. Asukkaiden kannalta olennaista on, että sote-palveluverkko on kattava ja lääkäriin ja hoitoon pääsee ripeästi. Erityisesti tulee panostaa monipuolisiin ja hyviin vanhuspalveluihin. 

Keskusta piti edellisen kerran puoluekokoustaan Kainuussa 1988. Tuolloisessa Kajaanin kokouksessa Keskustapuolue muutti nimensä Suomen Keskustaksi. Itäsuomalaisittain voi myös muistaa, että Kajaanin kokouksessa valittiin varapuheenjohtajaksi Mikkelin poika Olli Rehn. 

Myös nyt Itä-Suomesta on tarjolla puoluejohtoon kaksi huipputyyppiä: puoluesihteeriksi erityisavustaja Riikka Pirkkalainen Iisalmesta ja varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen Kiuruvedeltä. Kannatan ja suositan heidän valitsemistaan puoluejohtoon. 

Sotkamon kokous on minulle merkittävä myös henkilökohtaisesti: sekä äitini, poikani ja minä olemme kaikki kokousedustajia. Kolmen sukupolven voimin mennään. 

 

14.08.2018Työhön Idän pikajunan puolesta
09.07.2018Keskusta halusi Kriisinhallintakeskuksen jatkavan Kuopiossa
29.06.2018Selvityshenkilöt valmistelemaan alueellistamispolitiikan ja -periaatteiden uudistamista
21.06.2018Digikärkihankkeille kiitosta poikkihallinnollisuudesta ja alustamaisuudesta
06.06.2018Sotea ja Sotkamoa
29.05.2018Kuhasalontien korjaukseen rahoitusta lisätalousarviosta
01.05.2018Viedään maakunta- ja sote-uudistus vihdoin maaliin
30.04.2018Tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa valtionhallintoon
14.04.2018Puhe Suomen kauppa- ja kulttuuriopettajain liittopäivillä
21.03.2018Ajankohtaiskeskustelu Suomen aluekehityksestä, kaupunki- ja maaseutupolitiikasta sekä seutukuntien mahdollisuuksista

Siirry arkistoon »