Vapaaehtoiminnasta iloa ja merkityksellisyyttä

Share |
22.02.2018

Valtakunnallisen Nuorisoseuralehden Alakerta-kirjoitus 22.2.2018 

”Älä kysy mitä maa voi tehdä puolestasi, vaan kysy, mitä sinä voit tehdä maasi puolesta”. Tässä John. F. Kennedyn kiteytyksessä on erityistä suuruutta valtioiden olemassaoloon, itsenäisyyteen, kansalaisuuteen ja yhdessä tekemiseen liittyen. 

Ajatuksissani järjestö- ja vapaaehtoistoimintaan lähdetään Kennedyn kuvaamassa hengessä: ihmisellä on halua auttaa, tukea ja olla mukana kansalaistoiminnassa seuroissa, järjestöissä ja yhdistyksissä. 

Samalla yhdistystoiminnan on annettava osallistujilleen myös iloa ja merkityksellisyyttä: kukaan ei jaksa ilta tai viikko toisensa jälkeen lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan, jos lähteminen alkaa tuntua yhä useammin velvollisuudelta ja pakkopullalta. 

Järjestöjen merkitys on Suomessa valtavan suuri. Lähes 40 % väestöstä tekee vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyön merkitys hyvinvoinnin lähteenä tunnustetaan yleisesti. Tutkimusten mukaan yhä useammat suomalaiset haluaisivat tehdä vapaaehtoistyötä, jos siihen ryhtyminen olisi helppoa. 

Valtion tehtävänä on mahdollistaa aktiivinen kansalaisuus ja merkityksellinen toiminta järjestöissä. Toimintaa hankaloittavia huolia on ratkottava. Viime vaalikauden lopulla käynnistetty vapaaehtoistyön lainsäädännön ja ohjeistuksen kehittämistarpeita kartoittanut työryhmä luovutti raporttinsa syksyllä 2015 allekirjoittaneelle. Erityisen tärkeää työssä oli kansalaisjärjestöjen rooli. 

Vapaaehtoistyön koordinointi on raportin valmistumisen jälkeen vastuutettu oikeusministeriölle. Aikaisemmin kokonaisnäkemys puuttui. Vapaaehtoistoimijoille on nyt rakennettu tukisivusto, jonne on koottu eri viranomaisten ohjeistusta. Ohjeita on selkeytetty ja tämä työ jatkuu edelleen. Tukisivusto löytyy demokratia.fi –sivustolta. 

Valtiovarainministeriö käynnistää kevään 2018 aikana selvityksen säätiöiden ja yhdistysten verotuksesta. Tässä yhteydessä on tarkoitus arvioida myös vapaaehtoistoimintaan liittyvien verovapaiden kustannusten korvausten soveltamisalan laajuutta sekä matkakustannusten enimmäismäärän riittävyyttä. 

Valtionavustusten hakuprosessien kirjavuus eri hallinnonaloilla on aiheuttanut päänvaivaa monessa järjestössä. Nyt käynnissä on digihanke, jossa hakumenettelyitä yhtenäistetään ja digitalisoidaan. Myös nykyiseen rahankeräyslakiin on toivottu ketteryyttä. Rahankeräyslain täysremonttia valmistellut työryhmä sai työnsä valmiiksi tammikuussa 2018. Sisäministeriö lakiehdotus on parhaillaan laajalla lausuntokierroksella. 

Monista lukijoista voi tuntua, että hitaat ovat herrojen kiireet ja eikö ”ne saa noita selviä ongelmia nopeammin ratkaistua?”. Pidän kuitenkin tärkeänä, että vapaaehtoistyön ongelmakohtia kartoittaneen valtiovarainministeriön työryhmän tuloksena järjestöillä ja julkisella hallinnolla on yhteinen työlista, mitä pitää korjata. Haluan myös korostaa, että ei tehdä sutta ja sekundaa, vaan tehdään valmistelut korjauksiksi siten, että niitä ei heti tarvitse uudelleen avata ja perata.

08.12.2018Annoin tämän kauden viimeiset esitykseni eduskunnalle
21.11.2018Liian pitkään kotona?
16.11.2018Näkökulmia kuntien kiinteistöihin: Omistaa vai vuokrata? Yhdessä vai erikseen?
08.11.2018Esiselvitys kuntien valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta käynnistyy
25.10.2018Avoimuusrekisterin valmisteluun parlamentaarinen työryhmä
24.10.2018Vauhtia kaupunkien juna-asemien kehittämiseen
09.10.2018Ministeri Anu Vehviläinen tapasi Viron julkishallintoministeri Janek Mäggin
27.09.2018Tiedolla johtaja on tulevaisuuden johtaja
18.09.2018Senaattia kehitettävä tiiviissä kumppanuudessa asiakkaiden kanssa
12.09.2018Kunnille ja alueille jatkossa vapaammat kädet ja enemmän päätösvaltaa omaan työnjakoonsa

Siirry arkistoon »