Katse aluekehitykseen

Share |
07.02.2018

Savon Sanomat ja Karjalainen 7.2.2018 

Hallituksen talous- ja työllisyystavoitteet ovat edistyneet hyvin. Kasvu on ripeää, vienti vetää ja työllisyys on kohentunut.  Työttömiä työnhakijoita on 62 000 henkilöä vähemmän kuin vuosi sitten. Kiky-sopimus on auttanut käänteen aikaan saamisessa. Kasvun laaja-alaisuus on vahvistanut yritysten näkymiä koko Suomessa.  

Katseeni kääntyy nyt monijakoiseen aluekehitykseen. Lapissa ja Varsinais-Suomessa näkymät ovat hyvät ja huolena työvoimapula. Itä-Suomessakin on samaan aikaan korkeaa työttömyyttä ja pulaa työntekijöistä. Näin on esimerkiksi Lieksassa.   

Talouskasvusta huolimatta kaikilla seutukunnilla ei mene hyvin. Eikä yksittäisiä poppakonsteja suunnan muuttamiseksi ole olemassa. 

Peruskysymys kuitenkin on, että luovutammeko eriytymiskehityksen edessä vai onko meillä halua hillitä alueiden kehitystä menestyviin ja taantuviin? Minun vastaus on selvä: on etsittävä keinoja tasapainotukseen. 

Aiheessa on ruutia. Kuulen usein mielipiteitä, joissa kyseenalaistetaan syrjemmällä asuvien oikeus kotipaikkaansa, hoputetaan heitä jättämään läheisensä ja lähtemään työn tai palveluiden perässä pois kotiseudultaan. Eheä Suomi on usein kaukana näistä puheista. 

Arvelen, että tarvitsemme reilua aluepolitiikkaa, jonka henkisenä perustana ei ole kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelu, vaan niiden tiivis vuorovaikutus. Kaupungistuminen jatkuu ja ihmiset liikkuvat työn, opiskelun ja elämäntilanteensa vuoksi. Maaseutu voi olla puhtaan ruuan ja bionergian rinnalla enemmän myös muuta yritystoimintaa. Tämä edellyttää sekä nopeita sähköisiä yhteyksiä ja asiallisessa kunnossa olevaa tieverkkoa. 

Maassamme on lähes 600 000 vapaa-ajanasuntoa. Monille kaupunki-maaseutu ei ole vain ”joko tai”, vaan ”sekä että”. Yhä useammat ihmiset ovat monipaikkaisia. 

Teknologinen kehitys, digitalisaatio ja tekoäly voivat antaa uusia mahdollisuuksia koko Suomelle, koska osa työstä muuttuu aika- ja paikkariippumattomaksi. 

Valtioneuvoston työnjaossa työ- ja elinkeinoministeriö vastaa aluekehityksestä. Jokaisen ministerin salkkuun kuuluu asioita, joilla voi edistää aluekehitystä. Hallinnon kehittämisestä vastaavana ministerinä minun suururakkani on maakuntauudistus. Muutakin voin tehdä. Asetin tammikuun lopulla työryhmän tekemään seutukaupunkiohjelmaa. Vaalipiiristämme työssä on mukana ministeri, kansanedustaja Seppo Kääriäinen.

 

14.08.2018Työhön Idän pikajunan puolesta
09.07.2018Keskusta halusi Kriisinhallintakeskuksen jatkavan Kuopiossa
29.06.2018Selvityshenkilöt valmistelemaan alueellistamispolitiikan ja -periaatteiden uudistamista
21.06.2018Digikärkihankkeille kiitosta poikkihallinnollisuudesta ja alustamaisuudesta
06.06.2018Sotea ja Sotkamoa
29.05.2018Kuhasalontien korjaukseen rahoitusta lisätalousarviosta
01.05.2018Viedään maakunta- ja sote-uudistus vihdoin maaliin
30.04.2018Tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa valtionhallintoon
14.04.2018Puhe Suomen kauppa- ja kulttuuriopettajain liittopäivillä
21.03.2018Ajankohtaiskeskustelu Suomen aluekehityksestä, kaupunki- ja maaseutupolitiikasta sekä seutukuntien mahdollisuuksista

Siirry arkistoon »