Seutukaupunkiohjelman valmistelu etenee

Share |
31.01.2018

Valtiovarainministeriö  30.1.2018 Tiedote                    

Hallituksen joulukuussa päättämän seutukaupunkiohjelman valmistelu etenee. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen on asettanut sihteeristön valmistelemaan ohjelmaa sekä sitä vauhdittamaan sparrausryhmän.

Sparrausryhmän koollekutsujana toimii kansanedustaja Seppo Kääriäinen Keskustan eduskuntaryhmästä ja muut jäsenet ovat kansanedustaja Arto Satonen Kokoomuksen eduskuntaryhmästä ja kansanedustaja Kaj Turunen Sinisestä eduskuntaryhmästä.

Seutukaupunkiohjelman tarve nousi esiin viime syksynä julkistetussa seutukaupunkiselvityksessä, jossa käytiin läpi Suomen seutukaupunkien kehitystä. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa valtion ja seutukaupunkien välistä vuoropuhelua. Ohjelmatyön yhteydessä etsitään seutukaupunkien kriittisimmät menestystekijät ja näkemykset yhteisesti edistettävistä kysymyksistä. Seutukaupunkiohjelma on yhteinen näkemys toimista, joilla seutukaupunkien kestävää kehitystä ja elinvoimaisuutta voidaan jatkossa tukea.

”Kaupunkipolitiikassa huomio kiinnittyy yleensä suurempiin kaupunkeihin ja Suomen noin 50 seutukaupunkia jäävät huomiotta. Nyt seutukaupunkien mahdollisuuksia pohditaan tarkemmin. Erityisesti työssä korostetaan seutukaupunkien omista lähtökohdista tapahtuvaa kehittämistä”, toteaa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Seutukaupunkiohjelma on yli hallituskausien jatkuva ohjelmakokonaisuus, joka perustuu seutukaupunkien ja valtion yhteistyölle. Seutukaupunkiohjelma valmistellaan poikkihallinnollisesti ja sen on määrä valmistua kesäkuussa 2018.

Kaupunkineuvos Antti Rantakokon selvitti viime vuonna seutukaupunkien taloudellista elinvoimaisuutta ja sitä, miten seutukaupungit pääsisivät nykyistä paremmin osaksi talouskasvua. Selvitys valmistui lokakuussa 2017. Rantakokon selvitys sisälsi kahdeksan eri toimenpide-ehdotusta, joista keskeisin oli juurikin erillisen seutukaupunkiohjelman laatiminen.

Vehviläisen mukaan hallitus tulee lähiaikoina linjaamaan myös muuta kaupunkipolitiikkaa ja mahdollisia uusia toimia kaupunkien elinvoiman lisäämiseksi ja kehittämiseksi.

09.10.2018Ministeri Anu Vehviläinen tapasi Viron julkishallintoministeri Janek Mäggin
27.09.2018Tiedolla johtaja on tulevaisuuden johtaja
18.09.2018Senaattia kehitettävä tiiviissä kumppanuudessa asiakkaiden kanssa
12.09.2018Kunnille ja alueille jatkossa vapaammat kädet ja enemmän päätösvaltaa omaan työnjakoonsa
28.08.2018Valtio selvittää vaihtoehtoja kansalaisten sähköiseen tunnistautumiseen
26.08.2018Sotiemme veteraanien, lottien ja sotaorpojen Pohjois-Karjalan alueellisen kirkkopäivän pääjuhla Liperissä
23.08.2018Täsmennystä maakuntauudistukseen
18.08.2018Valtion työpaikoista ja Ylä-Savon kehittämisestä
14.08.2018Työhön Idän pikajunan puolesta
09.07.2018Keskusta halusi Kriisinhallintakeskuksen jatkavan Kuopiossa

Siirry arkistoon »