Maakunnat ovat valmiita uudistukseen

Share |
14.11.2017

Ministeri Vehviläisen ja ministeri Saarikon yhteiskirjoitus maakunta- ja soteuudistuksesta

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista on tehty vuosia. Olemme nähneet PARAS-hankkeen, kuntauudistuksen ja viime kauden sote-aluevalmistelun. Kaksi viime mainittua jäivät elämään vain virkamiesten arkistomappeihin. Samaan aikaan eri puolilla maata hallitsematon sote-palvelujen pirstoutuminen jatkuu ja hoidon epätasa-arvo lisääntyy sekä alueellisesti että ihmisten välillä. 

Toisaalta on positiivisiakin esimerkkejä. Esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Keski-Pohjanmaalla on järjestelmällisesti uudistettu rakenteita ja toimintaa jo vuosikaudet. Myös monilla muilla alueilla on löydetty yhteinen sävel siitä, että sosiaali- ja terveyspalveluja rakennetaan leveämmille harteille. 

Sipilän hallitus lähti keväällä 2015 valmistelemaan uudistusta perustuslakivaliokunnan viime vaalikauden lopulla esittämien kannanottojen pohjalta. Järjestämisvastuun perustaksi otettiin kansanvaltaisesti toimivat maakunnat. Maakunnille kootaan nyt lähes 200 kunnan, kuntayhtymän tai vastuukunnan järjestämisvastuulla olevat sote-palvelut. 

Emme kuitenkaan rakenna pelkkiä sote-maakuntia: maakunnat vastaavat jatkossa myös esimerkiksi pelastuspalveluista, ympäristöterveydenhuollosta ja nykyisten TE-toimistojen tehtävistä. Yli 400 toimijan vastuut, velvoitteet ja henkilöstö kootaan 18 maakunnalle. Pääsemme eroon valtion ja kuntien välissä olevasta monimutkaisesta hallintohimmelistä, joka meille on syntynyt vuosikymmenten saatossa. 

Maakuntauudistus ei lisää hallintoa, vaan se selkeyttää sitä. Uudistus lakkauttaa satoja hallinnollisia organisaatioita. Uudistuksella on myös vahva eurooppalainen tausta: EU:n asukkaista yli 90 % asuu maissa, joissa on alueellista itsehallintoa. Suomi on ollut Pohjoismaissa poikkeus. 

Kuntapohjainen järjestelmä oli menneinä vuosikymmeninä meille perusteltu: olemmehan väestöllisesti pieni kansa suuressa ja monimuotoisessa maassa. Digitalisaatio, monipaikkaisuus ja liikkuvuuden lisääntyminen pakottavat kuitenkin myös meidät uudistumaan. Tähän tarpeeseen maakunta- ja sote-uudistus vastaa. Takissamme on jo liian monta paikkaa entisten päällä: nyt on aika tehdä kokonaan uusi. 

Olemme syksyn aikana kiertäneet kaikissa Suomen maakunnissa ja keskustelleet maakuntien valmistelutilanteesta vastuullisten viranhaltijoiden kanssa. Tapasimme myös kuntapäättäjiä ja muita sidosryhmiä. Kaikissa maakunnissa on omat erityispiirteensä ja myös omat näkemyksensä uudistukseen liittyen. Jokainen maakunta rakentaa juuri omien asukkaidensa näköistä maakuntaa. Hyvä niin. Parissa maakunnassa liikkeellelähtö on ollut verkkaista. Suuri osa maakunnista on ollut tosiasiassa niin valmiina uudistukseen, että ne olisivat vallan hyvin voineet aloittaa toimintansa jo vuonna 2019. Tällä hetkellä kaikki ovat kuitenkin jo hyvin liikkeellä. 

Maakuntiin tai niiden valmisteluun ei tämä uudistus kaadu. Tuhannet ihmiset antavat jo panoksensa maakuntien valmisteluun ja rakentavat ennakkoluulottomasti maakuntia ja tulevaisuuden Suomea. Keskeinen viesti on ollut, että uudistus on saatava maaliin ja uudistus on eri puolilla maata erittäin odotettu. Yhteiskuntamme ei kestä sitä, että poliitikot jälleen epäonnistuvat uudistustyössä. Sanoma meille päättäjille on ollut selvä. ”Tyräleikkauksiin ei tätä uudistusta saa kaataa”, kuten Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen meille totesi. 

Sama viesti vakavammin tuli myös perustuslakivaliokunnalta viime kesäkuussa. Lausunnossaan, joka johti myös valinnanvapauslain uuteen valmisteluun, valiokunta totesi, että uudistus kokonaisuudessaan on välttämätön, kiireellinen ja tärkeä. Tämä vakava velvoite edellyttää, että vihdoin koko Suomen uskottavuuden ja talouden kestävyyden kannalta olennaisin uudistus viedään eduskunnassa maaliin. 

 

Annika Saarikko
perhe- ja peruspalveluministeri

Anu Vehviläinen
kunta- ja uudistusministeri

 

09.10.2018Ministeri Anu Vehviläinen tapasi Viron julkishallintoministeri Janek Mäggin
27.09.2018Tiedolla johtaja on tulevaisuuden johtaja
18.09.2018Senaattia kehitettävä tiiviissä kumppanuudessa asiakkaiden kanssa
12.09.2018Kunnille ja alueille jatkossa vapaammat kädet ja enemmän päätösvaltaa omaan työnjakoonsa
28.08.2018Valtio selvittää vaihtoehtoja kansalaisten sähköiseen tunnistautumiseen
26.08.2018Sotiemme veteraanien, lottien ja sotaorpojen Pohjois-Karjalan alueellisen kirkkopäivän pääjuhla Liperissä
23.08.2018Täsmennystä maakuntauudistukseen
18.08.2018Valtion työpaikoista ja Ylä-Savon kehittämisestä
14.08.2018Työhön Idän pikajunan puolesta
09.07.2018Keskusta halusi Kriisinhallintakeskuksen jatkavan Kuopiossa

Siirry arkistoon »