Vapaavuori maakuntia kaatamassa

Share |
18.10.2017

Kolumni Karjalainen ja Savon Sanomat 18.10.2017

 

Lähes kaikki maakuntia koskevat lait ovat olleet keväästä lähtien eduskunnan käsiteltävänä. On todettava, että perustuslakivaliokunta ei kesäkuisessa lausunnossaan kyseenalaistanut sen enempää maakunnille tulevia tehtäviä kuin 18 maakunnan määrää. 

Sen sijaan Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on ottanut tavoitteekseen kaataa maakuntauudistuksen. Hänen letkautuksensa huonoimmasta uudistuksesta miesmuistiin tai maakuntauudistuksen vahingollisuudesta kaupungistumiselle eivät perustu faktoihin. Pormestari harrastaa mielikuvapolitiikkaa, jossa maakunnat ja kaupungit asetetaan vastakkain.  

Kerrataanpa mistä maakunta- ja sote-uudistuksessa on kyse. Nyt yli 400 eri organisaatiota hoitaa muun muassa sote-palveluita, pelastustointa, ympäristöterveydenhuoltoa, valtion työvoima- ja yrityspalveluita, aluekehitystä, maakuntien kaavoitusta, maaseutuhallintoa ja lomitusta. 

Uudistuksessa nämä tehtävät kootaan 18 maakunnalle. Miksi näin?  

Ensinnäkin siksi, että saamme ihmisille koko maahan toimivat sote-palvelut. Toiseksi siksi, että nyt valtion ja kunnan välissä on lukuisten eri organisaatioiden himmeli, jonka kokoaminen yhden katon alle maakunnalle on järkevää. Fiksua se on hallinnon sujuvuuden, digin hyödyntämisen, kustannustehokkuuden ja kasvun vauhdittamiseksi. 

Puolustan tiukasti sitä, että ihmisillä, yrityksillä ja eri yhteisöillä on oikeus sujuvaan ja hyvään hallintoon koko Suomessa. Myös siellä, missä on heikompi aluekehitys, korkea työttömyys ja ikääntyvä väestö. Toimivat julkiset palvelut eivät voi olla vain kasvukeskuksissa asuvien tai taloudellisessa nosteessa olevien alueiden oikeus.  

Keskustelussa on unohtunut, että Suomi on EU-maista lähes ainoa, jossa ei ole kunnan ja valtion rinnalla maakuntahallintoa. On totta, että ei ole olemassa yhtä eurooppalaista maakuntahallinnon mallia. Yksi asia yhdistää kuitenkin eri maiden maakuntahallintoa: vaaleilla valitut päättäjät. Tiivistetysti totean: vähemmän himmeliä, enemmän demokratiaa. Tästä tässä on kyse. 

Maakuntahallinto ei ole estänyt esimerkiksi Tukholman, Kööpenhaminan, Amsterdamin tai Brysselin kehittymistä. On vaikea nähdä, että Suomessa maakunnat veisivät Helsingin tai jonkun muun kaupungin tuhon tielle. Hyvällä yhteistyöllä kaupungit ja maakunnat päinvastoin vahvistavat toisiaan.

16.11.2017Kohti julkisen johtamisen seuraavaa vuosisataa
14.11.2017Maakunnat ovat valmiita uudistukseen
08.11.2017Maistraattien uudelleen organisointi
18.10.2017Vapaavuori maakuntia kaatamassa
14.10.2017Kuntien nuorisovaltuustojen perustamisessa otettava loppukiri
12.10.2017Rantakokolta tervetullut avaus kaupunkikeskusteluun
07.10.2017Suunnassa pysyminen ratkaisee
29.09.2017Tehtävien määrittely ei ole kesken - maakunnille on tulossa 26 lakisääteistä tehtävää
21.09.2017Kuntatalouden tilanne parantunut selvästi
20.09.2017Sote- ja maakuntauudistus voimaan vuonna 2020

Siirry arkistoon »