Maakuntien valmistelurahoitus on turvattava

Share |
10.08.2017

Valtiovarainministeriö 10.8.2017 11.14
Tiedote
Maakuntien valmistelurahoitus on turvattava

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mukaan valtion on huolehdittava perustettavien maakuntien valmisteluun riittävä rahoitus. Vehviläisen mukaan alueellisen valmistelurahoituksen turvaaminen vuosille 2018 - 2019 edellyttää tarkentavia päätöksiä hallituksen linjattua heinäkuun alussa, että sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan vuonna 2020. Käyttötarkoituksen muutos- ja määrärahavarauspäätöksiä on Vehviläisen mukaan tarve tehdä hallituksen budjettiriihessä elokuun lopulla sekä ensi kevään kehysriihessä.

"Uudistuksen siirtyminen vuodella eteenpäin antaa maakunnille tarvittavaa lisäaikaa valmisteluun. Erityisesti tietojärjestelmäratkaisujen osalta lisäaika on tarpeen.  Esivalmisteluvaiheen henkilöstöresurssien riittävyys tulee tarkistaa ensitilassa. Maakunnat tarvitsevat vastuuvalmistelijat muun muassa ICT:n, hankintojen, henkilöstön, talouden ja hallinnon järjestämiseen", sanoi Kuntajohtajapäivillä Vantaalla puhunut Vehviläinen.

"Maakuntien tähänastisen valmistelun eritahtisuus on johtunut alueiden erilaisesta suhtautumisesta omaehtoiseen ja -kustanteiseen valmisteluun. Hallituksen keskeisimmän reformin valmistelua ja eteenpäin vientiä ei enää voi jättää kuntien vapaaehtoisuuden varaan. Valtion on osoitettava riittävä rahoitus uudistuksen valmistelun, täytäntöönpanon ja voimaantulon varmistamiseksi", Vehviläinen sanoi.

Maakuntauudistuksella on perustuslakivaliokunnan selkeä tuki

Vehviläisen mukaan perustuslakivaliokunta antoi kesäkuun lopulla lausunnossaan selkeän tuen maakunta- ja sote-uudistukselle.

"Eduskunnassa on käsittelyssä kaikkiaan 41 maakunta- ja sote-esitykseen liittyvää lakia. Perustuslakivaliokunnan mukaan näistä yhdestä eli valinnanvapauslaista on hallituksen valmisteltava uusi esitys. Muiden uudistusta koskevien lakien osalta perustuslakivaliokunnan edellyttämät korjaukset ja täsmennykset voidaan tehdä eduskunnan valiokunnissa. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että muilta osin sote- ja maakuntauudistuksen lakiesitykset eivät ole auki. Esimerkiksi maakuntien rahoituksen perusteet sekä 18 maakunnan määrä saivat perustuslakivaliokunnan hyväksynnän" Vehviläinen sanoo.

29.06.2018Selvityshenkilöt valmistelemaan alueellistamispolitiikan ja -periaatteiden uudistamista
21.06.2018Digikärkihankkeille kiitosta poikkihallinnollisuudesta ja alustamaisuudesta
06.06.2018Sotea ja Sotkamoa
29.05.2018Kuhasalontien korjaukseen rahoitusta lisätalousarviosta
01.05.2018Viedään maakunta- ja sote-uudistus vihdoin maaliin
30.04.2018Tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa valtionhallintoon
14.04.2018Puhe Suomen kauppa- ja kulttuuriopettajain liittopäivillä
21.03.2018Ajankohtaiskeskustelu Suomen aluekehityksestä, kaupunki- ja maaseutupolitiikasta sekä seutukuntien mahdollisuuksista
20.03.2018Onnistunut toimeenpano minimoi muutosriskit
22.02.2018Vapaaehtoiminnasta iloa ja merkityksellisyyttä

Siirry arkistoon »