Maakuntien valmistelurahoitus on turvattava

Share |
10.08.2017

Valtiovarainministeriö 10.8.2017 11.14
Tiedote
Maakuntien valmistelurahoitus on turvattava

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mukaan valtion on huolehdittava perustettavien maakuntien valmisteluun riittävä rahoitus. Vehviläisen mukaan alueellisen valmistelurahoituksen turvaaminen vuosille 2018 - 2019 edellyttää tarkentavia päätöksiä hallituksen linjattua heinäkuun alussa, että sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan vuonna 2020. Käyttötarkoituksen muutos- ja määrärahavarauspäätöksiä on Vehviläisen mukaan tarve tehdä hallituksen budjettiriihessä elokuun lopulla sekä ensi kevään kehysriihessä.

"Uudistuksen siirtyminen vuodella eteenpäin antaa maakunnille tarvittavaa lisäaikaa valmisteluun. Erityisesti tietojärjestelmäratkaisujen osalta lisäaika on tarpeen.  Esivalmisteluvaiheen henkilöstöresurssien riittävyys tulee tarkistaa ensitilassa. Maakunnat tarvitsevat vastuuvalmistelijat muun muassa ICT:n, hankintojen, henkilöstön, talouden ja hallinnon järjestämiseen", sanoi Kuntajohtajapäivillä Vantaalla puhunut Vehviläinen.

"Maakuntien tähänastisen valmistelun eritahtisuus on johtunut alueiden erilaisesta suhtautumisesta omaehtoiseen ja -kustanteiseen valmisteluun. Hallituksen keskeisimmän reformin valmistelua ja eteenpäin vientiä ei enää voi jättää kuntien vapaaehtoisuuden varaan. Valtion on osoitettava riittävä rahoitus uudistuksen valmistelun, täytäntöönpanon ja voimaantulon varmistamiseksi", Vehviläinen sanoi.

Maakuntauudistuksella on perustuslakivaliokunnan selkeä tuki

Vehviläisen mukaan perustuslakivaliokunta antoi kesäkuun lopulla lausunnossaan selkeän tuen maakunta- ja sote-uudistukselle.

"Eduskunnassa on käsittelyssä kaikkiaan 41 maakunta- ja sote-esitykseen liittyvää lakia. Perustuslakivaliokunnan mukaan näistä yhdestä eli valinnanvapauslaista on hallituksen valmisteltava uusi esitys. Muiden uudistusta koskevien lakien osalta perustuslakivaliokunnan edellyttämät korjaukset ja täsmennykset voidaan tehdä eduskunnan valiokunnissa. Suomeksi se tarkoittaa sitä, että muilta osin sote- ja maakuntauudistuksen lakiesitykset eivät ole auki. Esimerkiksi maakuntien rahoituksen perusteet sekä 18 maakunnan määrä saivat perustuslakivaliokunnan hyväksynnän" Vehviläinen sanoo.

22.02.2018Vapaaehtoiminnasta iloa ja merkityksellisyyttä
16.02.2018Demokratia ja yhteistyö uudistuksen ytimessä
13.02.2018Puhe AUTA-hankkeen päätösseminaarissa
13.02.2018"Viittomakieliset mukana maakuntauudistuksessa"
07.02.2018Katse aluekehitykseen
03.02.2018Tosiasioiden tunnustaminen on uudistuksen alku
31.01.2018Seutukaupunkiohjelman valmistelu etenee
17.01.2018Millaista monipaikkaisuutta Suomeen?
15.12.2017Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihanke etenee Valtio vauhdittaa tekoälyn ja robottien käyttöönottoa investointirahalla
02.12.2017Puhe Pohjois-Karjalan yrittäjäjuhlassa

Siirry arkistoon »