Lukeminen kannattaa aina (9.8.2024 Karjalainen)

Aikanaan Suuri Suomalainen Kirjakerho lanseerasi Jörn Donnerin suulla lauseen ”Lukeminen kannattaa aina”.

Miten sinä luet? Arvelen, että moni teistä lukee vielä painettuja kirjoja, osa lukee sekä kuuntelee äänikirjoja, osa on siirtynyt kokonaan äänikirjoihin, hyvin pieni osa lukee e-kirjoja ja osa ei lue eikä kuuntele mitään kirjoja.

Lukemisen tavat vaihtelevat monista eri syistä. Tapoihin vaikuttavat muun muassa kotitausta, koulutus, ammatti, sukupuoli, ikä ja elämäntilanne.

Nyt koulujen alkaessa lukutaidosta on tärkeää puhua. Ellet osaa lukea, et osaa kirjoittaa. Lukemisen, kirjoittamisen ja laskemisen osaaminen ovat perusopetuksen ydin. Näiden taitojen oppimista ei tänä päivänä voi jättää vain opettajien harteille. On vanhempien asia ymmärtää ja välittää jälkikasvulleen, miten tärkeää on osata lukea hyvin.

Lukutaito ja keskittymiskyky liittyvät olennaisesti keskusteluun, pitäisikö älypuhelimet kieltää koulujen oppitunneilta vai ei. Suomi on toiminut asiassa hitaasti. Nyt lakimuutosta valmistellaan, saa nähdä milloin toteutuu.

Arvelen, että myös laajempi keskustelu koulujen digitalisoinnista on edessämme. Palataanko enemmän kirjoihin, paperiin ja kyniin? Ruotsissa näin on jo tehty.

Netti, älypuhelimet, some ja tekoäly ovat tulleet jäädäkseen. Uudessa ajassa on kuitenkin osattava toimia tiedostavalla tavalla niin kouluissa, työpaikoilla kuin kotona. Vastuullista osaamista on se, että huolehdimme lukemisen ja erityisesti pidempien tekstien lukutaidosta.

Pidemmissä teksteissä asioiden väliset yhteydet ja kokonaisuudet välittyvät yleensä paremmin ja luotettavammin kuin sirpaleisessa tiedossa siellä ja täällä. Keskittymiskyky, lukutaito ja kirjallisuus liittyvät yhteen. Tätä kolminaisuutta on fiksua vaalia.

Lukemiskulttuuri on muutoksessa ja äänikirjojen suosio nostaa esiin mielikuvituksellisia kysymyksiä. Näemmekö painetun kirjan kuoleman? Alkavatko kirjailijat ”kirjoittaa” kirjansa puhumalla? Mitä tapahtuu suomalaisten lukutaidolle? Kuunteleminen ei ole lukemista.

Lukemista muuttaa myös some. Some varastaa aikaa kirjojen lukemiselta. Hyvää on se, että some on arkipäiväistänyt lukukokemukset. Ihmiset suosittelevat matalalla kynnyksellä lukemiaan ja kuuntelemiaan kirjoja kavereilleen.

Kuunteleminen on kultaa, mutta kirjoissa luotan Donneriin: lukeminen kannattaa aina.

Scroll to Top